Κυριακή της Σαμαρείτιδος 18 Μαΐου 2025
«Τό ὕδωρ τό ζῶν»
Ευλογημένοι μου αδερφοί, Χριστός Ανέστη!
Μια απρόσμενη συνάντηση της σημερινής πρωταγωνίστριας του ευαγγελικού αναγνώσματος έμελλε να αλλάξει ολόκληρη τη ζωή της. Ο ιερός Ευαγγελιστής μάς διηγείται πως ένα μεσημέρι «κεκοπιακὼς ὁ Ἰησοῦς ἐκ τῆς ὁδοιπορίας, ἐκαθέζετο ἐπὶ τῇ πηγῇ». Εκείνη τη στιγμή «ἔρχεται γυνὴ ἐκ τῆς Σαμαρείας ἀντλῆσαι ὕδωρ», από την οποία ο Ιησούς ζητά να του δώσει νερό. Η αμηχανία της Σαμαρείτιδος καταγράφεται με γλαφυρές εικόνες στην ευαγγελική περικοπή. «Πῶς σὺ Ἰουδαῖος ὢν παρ’ ἐμοῦ πιεῖν αἰτεῖς, οὔσης γυναικὸς Σαμαρείτιδος»; Ο Ευαγγελιστής τονίζει πως η γυναίκα ήταν Σαμαρείτιδα, διότι οι Ιουδαίοι χαρακτήριζαν τους Σαμαρείτες ως ειδωλολάτρες. Όμως, στα μάτια της Σαμαρείτιδας ο Ιησούς βλέπει την φλόγα της επιθυμίας να γνωρίσει την αλήθεια και για αυτό, στη συνέχεια, της λέει ότι δεν γνωρίζει με ποιον μιλά συμπληρώνοντας πως Εκείνος μπορεί να της δώσει το ζωντανό νερό. Η αγνωσία που την περιελάμβανε μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν άφηνε να κατανοήσει τους λόγους του Χριστού και του ζητά το νερό, το οποίο έχει την καλή διάθεση να της δωρίσει ώστε να μην διψά. Όμως, όπως γνωρίζουμε, τούτο το νερό που με καλή προαίρεση θέλει να δωρίσει ο Ιησούς στην Σαμαρείτιδα δεν είναι άλλο από την πνευματική τροφή.
Γιατί η Σμαρείτιδα μέσα στο λιοπύρι της ημέρας πήγε να αντλήσει νερό; Την απάντηση δίνει και πάλι ο Ευαγγελιστής Ιωάννης. Έρχεται ένας λόγος του Κυρίου, ο οποίος θα την συγκλονίσει πνευματικά. «Ὓπαγε φώνησον τὸν ἄνδρα σου καὶ ἐλθὲ ἐνθάδε». Τα συναισθήματα ανάμεικτα. Ο φόβος κυριεύει την καρδιά της. Τι πρέπει να απαντήσει; Ένα ψέμα που γίνεται αλήθεια βγαίνει από το στόμα της. «Δεν έχω άνδρα». «Σωστά», της απαντά ο Κύριος, διότι «έχεις πέντε και αυτός με τον οποίο είσαι τώρα δεν είναι άνδρα σου».
Τα ερωτήματα πολλά μέσα στην καρδιά της. Ποιος είναι αυτός που γνωρίζει τα κρύφια της ζωής της; Η φλόγα φουντώνει και ο λόγος της το αποδεικνύει. «Κύριε, θεωρῶ ὅτι προφήτης εἶ σύ». Δεν θα αργήσει η απάντηση, αφού ο Ιησούς αναφέρει πως ο Θεός είναι πνεύμα και δεν τιμάται σε συγκεκριμένο τόπο, της αποκαλύπτει για πρώτη και τελευταία φορά πως είναι ο Μεσσίας.
Το παρελθόν της Σαμαρείτιδος δεν την εμποδίζει πλέον να δει την αλήθεια, αφού εγκαταλείπει την υδρία της και αρχίζει τους κηρυκτικούς και ομολογιακούς λόγους της. «Δεῦτε ἴδετε ἄνθρωπον ὃς εἶπέ μοι πάντα ὅσα ἐποίησα· μήτι οὗτός ἐστιν ὁ Χριστός»;
Η Αγία Φωτεινή η Σαμαρείτις, με το μαρτύριο αυτής και της οικογενείας της, μας δείχνει τον δρόμο της ευαγγελικής ρήσης «τὰ ἀδύνατα παρὰ ἀνθρώποις δυνατὰ παρὰ τῷ Θεῷ ἐστιν». Αποτινάζοντας την αμαρτία και γνωρίζοντας την πραγματική αλήθεια ότι η μόνη αλήθεια είναι ο Θεάνθρωπος Ιησούς, αξιώθηκε του αμαραντίνου στεφάνου της νίκης του Βασιλέως Χριστού. Μας προτρέπει, λοιπόν, και εμάς να αποτινάξουμε της αμαρτίας τον μολυσμό και με τη φλόγα της πίστεως να κηρύξουμε, όπως εκείνη, το μήνυμα του Ευαγγελίου με σκοπό τη σωτηρία όχι μόνο της δικής μας ψυχής, αλλά και των συνανθρώπων μας.
Αμήν.
Α.Ν.Γ