Κυριακή των Μυροφόρων 4 Μαΐου 2025
«Οὐκ ἔστιν ὧδε»
Ευλογημένοι μου αδερφοί, Χριστός Ανέστη!
Τρίτη Κυριακή μετά το Πάσχα, ευλογημένοι μου χριστιανοί, και η Εκκλησία μας τιμά τις Μυροφόρες γυναίκες, καθώς και τον Ιωσήφ τον από Αριμαθαίας και τον Νικόδημο τον κρυφό μαθητή του Ιησού.
Πάντοτε μετά από ένα μεγάλο γεγονός της Πίστεως μας, οι τα πάντα καλώς διαταξάμενοι θεοφόροι Πατέρες όρισαν να τιμάται την επόμενη μέρα ο «συμπρωταγωνιστής» του γεγονότος, το πρόσωπο ή τα πρόσωπα, δηλαδή, που συμμετείχαν ουσιαστικά στο γεγονός. Όπως την επομένη του Ευαγγελισμού τιμούμε τον αρχάγγελο Γαβριήλ που κόμισε το κοσμοσωτήριο μήνυμα στην Θεοτόκο, έτσι και τώρα, λίγες ημέρες μετά το γεγονός της Αναστάσεως, τιμούμε τα πρόσωπα που συμμετείχαν στα γεγονότα των ημερών, δηλαδή τις μυροφόρες γυναίκες και τους κηδευτές του Χριστού μας.
Ας θυμηθούμε τα γεγονότα αυτά!
Μεγάλη Παρασκευή απόγευμα. Σκοτάδι πυκνό καλύπτει τα πάντα. Όλα έχουν τελειώσει. Στο Γολγοθά έχει μείνει η Παναγία με τον αγαπημένο μαθητή Ιωάννη και κάποιες αφοσιωμένες μαθήτριες του Κυρίου.
Ένας φόβος πλανάται στον νου και την καρδιά τους και η μόνη τους επιθυμία είναι να μην μείνει άταφο το πανάχραντο σώμα επάνω στο σταυρό. Δυο κρυφοί μαθητές του Ιησού, ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας και ο Νικόδημος, τολμούν χωρίς να υπολογίζουν τους κινδύνους της ενέργειας τους και ζητούν το σώμα από τον Πιλάτο. Το αίτημά τους γίνεται δεκτό και το σώμα θάπτεται, ενώ από εκείνη την στιγμή ο πόθος και η προσμονή να το αλείψουν αρώματα και μύρα κατατρώγει τις καρδιές τους.
Τα δάκρυα σμίγουν με τα μύρα της ταφής και πριν ακόμα το φως της ημέρας λάμψει ξανά σπεύδουν προς τον τάφο του Κυρίου. Όμως πόση απογοήτευση! «Τὸ σῶμα οὐχ εὑρέθη, τὸ ποθούμενον αὐταῖς»! Αλλά και πόση τιμή έρχεται λίγες στιγμές αργότερα, αφού αξιώνονται να πληροφορηθούν από τον άγγελο ότι ανέστη ο Κύριος. Αξιώνονται να γίνουν για λίγα λεπτά οι ευαγγελίστριες των ευαγγελιστών και οι απόστολοι των αποστόλων.
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς θεωρεί ότι η Θεοτόκος είναι αυτή που είδε πρώτη την Ανάσταση του Υιού της. Και πως θα γινόταν να μην είναι εκείνη η πρώτη που γεύτηκε την χαρά της Αναστάσεως; Η Παναγία είναι η δεύτερη Εύα. Η πρώτη Εύα άκουσε το «πληθύνων πληθυνῶ τὰς λύπας σου καὶ τὸν στεναγμόν σου· ἐν λύπαις τέξῃ τέκνα», ενώ η νέα Εύα γεύτηκε πρώτη την χαρά του αναστάσιμου χαιρετισμού «Χαίρεται» ακούγοντας τον από τα χείλη του εγηγερμένου εκ των νεκρών τέκνου Της.
Οι εκκλησιαστικοί αγιογράφοι, ποιητές και μουσουργοί αναπαριστούν με πανέμορφες εικόνες εκείνες τις ανεπανάληπτες στιγμές. Γενεές γενεών θα ψάλλουν τους ωραιότερους ύμνους που γράφτηκαν ποτέ για τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας, τα Εγκώμια του Επιταφίου Θρήνου, και η σκέψη τους θα τριγυρνά σε αυτές τις τολμηρές γυναίκες.
Αυτές τις θαρραλέες σήμερα τιμούμε γυναίκες, οι οποίες, σύμφωνα με τους ιερούς Ευαγγελιστές, ήταν η Μαρία η Μαγδαληνή, η Μαρία του Κλωπά, μητέρα του απόστολου Ιακώβου, η Σαλώμη, σύζυγος του Ζεβεδαίου και μητέρα των αποστόλων Ιακώβου και Ιωάννου και η Ιωάννα του Χουζά, επιτρόπου του βασιλιά Ηρώδη.
Είθε ο Θεός να γεμίζει και τη δική μας καρδιά με την αναστάσιμη χαρά που γεύτηκαν οι Μυροφόρες, αλλά και να μας αξιώνει να ομοιάζουμε στο θάρρος, την ανδρεία και την τόλμη τους, ώστε να είμαστε πάντοτε έτοιμοι να ομολογήσουμε, ακόμα και στους χαλεπούς καιρούς μας, Χριστόν Εσταυρωμένον και Αναστάντα.
Αμήν.
Α.Ν.Γ